onsdag 11 maj 2011

Så här ligger det till..


033-1
Det här är en bild tagen på mig och Elin i dec –08. Samma år som Gustav föddes och innan jag blev sjuk. Ni som har varit med mig ett tag vet ju att jag fick diagnosen Hypotyreos för ca 1 år sedan. Det har gjort att jag gått upp mycket i vikt, jag har ont i lederna, känner en trötthet ibland som inte är av denna värld. Och mitt minne ska vi inte prata om…
Självklart har jag fått medicin mot det här som jag har ätit i 1 år, och visst har det blivit bättre! Mycket bättre till och med. Däremot så går jag fortfarande upp i vikt. Det är många som står upp och skriker att jag ska äta bättre och motionera mera. Jag håller med, och jag försöker, tro mig.

När jag började räkna efter så har jag kämpat med min vikt i ca 17 år.. jag är less på det och jag är less på fördomar. Idag träffade jag en doktor som jag pratade med och han sa något som var skönt att höra. “Man ska skilja på dom som äter hamburgare och dricker läsk varje dag och dom som har en sjukdom och dessutom har det ärftligt”
Jag tillhörde den sista gruppen Blinkar
Min pappa dog när han var 63 år gammal och min mamma fick en stroke, men överlevde tack och lov, när hon var 64 år. Både var/är väldigt överviktig. Jag vill inte dö om 25 år om jag säger så..
En annan sak läkaren sa var att dom ska ta prover och han ska hjälpa mig vidare för att se om en magsäcksoperation kan vara ett alternativ. Jag blev både glad och förskräckt. Glad för att det var det jag ville, det känns som en lösning som varar. Förskräckt för att jag är så tjock att en operation kan vara en lösning.
När jag ser mig i spegeln så ser jag det inte riktigt, eller så tittar jag inte tillräckligt länge. Jag är bra på att undvika speglar och kameror.
När jag ser ett kort på mig själv som här nedan så känner jag inte igen mig själv…
044-1
Jag vill inte göra det här för att kunna ha storlek 36 i kläder, jag vill göra det för att jag ska orka leva och vara aktiv tillsammans med mina barn.
När jag ser det övre kortet så ser jag en tjej full av liv, en tjej som har energi. Det finns inte kvar idag, inte mycket och den jag har måste jag ibland hushålla med.
Att dessutom vara så överviktig att mitt BMI slår i taket i alla mätningar och visar extrem fetma gör det såklart inte lättare. Det är tungt att bära runt på.

Det är många människor omkring mig som har åsikter om det här och det får man väl ha. Jag har åsikter om det mesta oxå. Jag vill bara säga att har man aldrig varit här där jag är nu så är det nog svårt att förstå.. Det är många som tycker att jag gnäller men det är svårt när man inte känner igen sig själv längre, jag försöker förstå jag med.

Nu är det inte alls säkert att det här besöket leder till en operation i slutändan. Alla prover ska tas och jag ska fundera om det här är det jag verkligen vill. Läkaren var väldigt positiv och tyckte det var en bra behandling men jag måste fortfarande tänka.

Det blev ett långt inlägg och det har tagit lång tid att skriva.
Det här gör ondare i mig än jag har velat erkänna.
Har du orkat läsa så här långt har du gjort det bra. Tack!

Kram

13 kommentarer:

Carolina sa...

Du är en vacker person Ingela, både på in och utsidan - men jag förstår känslan du har, och jag hoppas att du kan få hjälp med att till slut få tillbaka energin och kunna trivas med dig själv! <3 Kramar

Livet på Citronodlingen sa...

Ingela vännen!
Bara du vet exakt hur det känns, som du säger, så kan man inte riktigt sätta sig in i en situation man inte själv är i eller har varit i. Det enda jag kan jämföra med är hur jobbigt jag tyckte det var att inte kunna röra mig ordentligt och inte orka nånting när jag var gravid, och då gick jag ju inte ens hela tiden. Att känna så (eller nåt liknande, fast troligen värre) varje dag vecka in och vecka ut måste vara oerhört frustrerande.
Det verkar som att du har träffat en bra läkare idag i alla fall som kan hjälpa dig att hitta tillbaka till orken och energin!

Kram!

Jessica sa...

Gumman, jag kommenterar så sällan nu för tiden men ditt inlägg rör mig till tårar.
Jag känner igen så mkt av det du skriver, jag drabbades ju oxå av giftstruma för 2 år sen, dock har jag antikroppar mot båda struma sorterna så jag är en svår patient att behandla.
Alla konstiga symtom man dras med, där tröttheten är det värsta tycker jag.
Man ser inte sjuk ut men man har ingen ork alls vissa dagar, och man får kämpa sig ur sängen.Har många ggr längtat efter en normal trötthet som går över med hjälp av sömn och vila.
Det är svårt att förklara för nära o kära "Du ser ju så pigg ut jämt".Ibland blir den kommentaren nästan ett slag i
ansiktet.

Och så vikten, jag håller med, det ÄR först o främst insidan som räknas men man ska trivas med sig själv oxå.
Jag har gått upp 16 kg på 2 år, jag avskyr varje extra kilo och det spelar ingen roll hur jag äter eller rör på mig.Jag svullat iofs en del pga hjärtmedicinen oxå.
Men ändå, jag är som du bra på att undvika speglar eller iaf förtränga vad som syns där, då är det värre när man ser ett kort på sig själv, jag får nästan panik.
Hur kunde sjukdomen göra så här?
Det värsta är att jag borde eg rasa i vikt eftersom jag har en giftstruma men eftersom jag även har de andra små antikropparna så går jag istället upp *gaaah*

Nu blev detta ett långt ego svar men jag blev så berörd av ditt inlägg Ingela och jag finns här om du behöver!
Jag håller alla mina tummar för att det löser sig för dig på allra bästa sätt!!

Många varma kramar!!
//Jessica/Jezza

Morsan sa...

Jag hoppas att du får tillbaka din ork och din energi och jag håller med de föregående skrivarna i vad de skriver.

Stor kram från mig!

Pernilla sa...

Vad skönt att du fått träffa en läkare som lyssnar, förstår och som är villig att fortsätta tills det blir så bra som möjligt för dig. Tycker ofta de sätter en diagnos, ger medicin och så är det bra. Men personen bakom då som får leva med det? Den glömmer de många gånger.
Hoppas du får det som du vill och kan hitta tillbaka till dig själv igen.
Fortsätt blunda i spegel och på kort. Det är bara en del av dig.

Kram

Unknown sa...

Uuuuhhh... jag är själv förskonad från hypotyreos men underligt nog känner jag flera som är drabbade (?) & gemensamt för dem är att det tagit väldigt lång tid för dem att få en diagnos.
Precis som du säger så kan man tycka mycket om lite allt möjligt och jag tycker det är absolut hårresande att de gör magsäcksoperationer på så enormt många - och enligt min mening så lättvindigt - lösningen är fantastiskt men självklart inte lämplig för allt och alla!

Hur som helst - jag känner en tjej som precis som du slet som ett djur medan hon bara fortsatte att gå upp och till slut opererade hon magsäcken... för henne var det verkligen en perfekt lösning!!! Inte nog med att hon fick bukt med den konstant stigande vikten - hon blev av med hypotyreosen också!!!

Du som själv är där förstår nog vilken fantastisk upplevelse det var för henne och yes - det strålar om henne än idag! :-)
Hennes humör, hennes ork, hennes - ja, du om någon vet ju.

Åh vad jag hoppas att du hittar en lösning som fungerar för dig och att du får bli bra! :-)
Förresten tycker inte jag att du klagar alls! & ingen kan vara glad jämt oavsett förutsättningar!

Varma kramar! :-)

Mrs Moet sa...

Hej vännen

Vi pratade ju en del om detta på tåget och jag förstår så väl hur du tänker.
Skit i vad andra tycker. Tänk efter vad det är DU vill och följ din magkänsla.

Varm kram från mig

Popprinsessan sa...

Fina du! Förstår att det var jobbigt att höra läkaren, samtidigt som det var en typ av lättnad. Förstår också att det förmodligen var ännu jobbigare att skriva inlägget, men det var precis så där ärligt som hela du verkar vara!
Många varma kramar till dig!!

PetramedAochE sa...

<3

Vi ses på söndag!!..eller lördag..

Kram

♥ Sanna ♥ sa...

Ingela DU ÄR EN FANTASTISKT VACKER PERSON !!
med en enorm utstrålning jag hoppas av hela mitt hjärta att du förstår det och att du struntar i vad vissa människor runt dig säger !!!
Du ska göra vad som känns bäst för dig!! Tro på dig själv och vad DU vill !!!
Stor varm kram vännen !!!

Ingela la la sa...

TACK, ni har skrivit så mycket fint att jag har fortfarande lite svårt att läsa det utan att det kommer en tår.

Det betyder jättemycket även om jag vet att det är det JAG tycker som är det viktiga. Ibland rinner det över när det kommer en kommentar efter en annan.

Det känns otroligt skönt att ha fått sådant stöd av Er här i bloggen, på FB och i mail. Fantastiskt!

Jag önskar att jag kunde krama om er allihopa och tacka men det blir ju svårt så det får bli såhär i stället. TACK

sophie sa...

Du är jättefin! Och stark. Ser fram emot att ses på Bloggbussen! Kram till dig!

Jessica sa...

Hej hej!

Vet du vad, jag måste bara skriva här....

Jag träffade på Camilla, som har bloggen en mammas dagbok som även var på mammabloggalan. Vi har aldrig träffats innan utan vi har två killar som börjat lira fortboll så det var så vi började prata och så läser jag ju hennes blogg. Hon berättade att hon hade träffat på en annan kungsbackamamma som bloggade, så var jag ju "tvungen" nyfiken som man är att kolla vem det var!

Så var det du!! :) Världen är allt bra liten, hade ingen aning om att du bloggade...fast det är väl inte det som man börjar prata om när man träffas en kortis på förskolan!

I alla fall vad jag ville komma fram till var att jag varit där du är nu...inte helt samma men dock ändå...

Jag gjorde en Gbp i okt 08 och det är det absolut bästa jag någonsin gjort kan jag säga dig! Trots alla komplikationer som jag åkte på så mår jag tusen miljoner gånger bättre nu. Jag är ute och leker med barnen och orkar och är enligt mig en mycket bättre och piggare mamma!

Vill du fråga något eller bara snacka så hör av dig!

Kram
Jessica, Elliots mamma :)