måndag 28 november 2011

Lussebullar och mandelsnurror

Grunddeg
  
2 pkt saffran
1/2 tsk salt
50 g jäst för söta degar
175 g smör
5 dl lättmjölk
1 1/2 dl vit sirap
1 stort ägg
ca 17 dl vetemjöl

1. Stöt saffranet tillsammans med saltet.
2. Finfördela jästen i en bunke.
3. Smält smöret och tillsätt saffran, mjölk och sirap. Låt blandningen bli 37 grader. Tillsätt söndervispat ägg.
4. Häll degvätskan över jästen och rör tills jästen har löst sig.
5. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen smidig. Strö över lite mjöl och låt jäsa under duk i 45 minuter.
6. Arbeta ihop degen och ta upp den på mjölat bord.


Lussekatter

1 st grunddeg

2 dl russin
1 uppvispat ägg
russin till garnering

1. Blanda i 2 dl russin i degen. Forma till önskade figurer och låt jäsa under duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Pensla med ägg och garnera med russin.
3. Grädda små figurer i 7-8 minuter och mellanstora 10-15 minuter mitt i ugnen.



Mandelsnurror

1 sats grunddeg

75 g rumsvarmt smör
500 g mandelmassa
1 ägg
pärlsocker

1. Arbeta den jästa degen på mjölat bord och dela den i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangulär kaka.
2. Bred smör över degen och täck med tunt hyvlad mandelmassa. Använd osthyvel.
3. Rulla ihop degen från långsidan och skär den i 2-3 cm tjocka skivor. Lägg bitarna i pappersformar. Jäs i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
5. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

Det här receptet passar mig utmärkt. Tycker det är kanon att man kan göra två saker med samma sats deg Ler

Ha en underbar måndag!

Kramkalas

1 kommentar:

Angelica sa...

Goooodisgott! Jag provade med saffransbullar fyllda med mandelmassa och man döööör nästan lite så goda är de!!! Här nere är det ett riktigt busväder så vi håller på med just en ny sats med saffranasbullar och sen julgodis... Inte alls en passande diet för mig, men jag kan inte låta bli :D

Ha en mysig start på veckan, sötaste Ingela!

Kraaaaaaaaaaaaaaaam!