måndag 13 oktober 2008

Ny vecka, nya möjligheter!

Idag var det invägning hos hälsopedagogen jag går hos. Jag har minskat 2 kg på en månad. Jag är ju inte helt nöjd (även om hon är det). Jag är lite sur på mig själv för att jag inte kan hålla mig från alla dessa godsaker... Jag går till henne en gång i månaden. Hon har gett mig bra tips och verktyg för att förändra vanor (ovanor ;)) och börja leva mer hälsosamt. Det är ju ingen mirakelkur att man ska minska 3-5 kg på en vecka. Som att bara dricka kaffe eller äta grapefrukt. Då hade jag nog inte blivit så långvarig.. Mitt krav var oxå att det skulle fungera bra med barn som ska äta samma mat.
Här kommer några av råden jag fått:
  • Handla nyckehålsmärkt
  • Halva tallriken med grönsaker (inte så lätt, man tröttnar. En utmaning;) )
  • Frukost, mellanmål, Lunch, mellanmål, middag
  • Gärna frukt som mellis
  • Man får ha EN dag i veckan då man unnar sig. Lite vin, godis, fetare mat kanske.Finns det tex godis kvar får man slänga det sen för nästa dag blir det inget godis.. Aja baja
  • Man måste röra lite på sig. Promenera går jättebra.
  • Gör gärna veckomatsedel. Planering fungerar.

Jag har skrivit det förr men det tål att upprepas.. Stegräknaren är jättebra. Jag har köpt min på Stadium, man ska komma upp i 10 000 steg /dag. Vill man gå ner i vikt så är det bra om man kan komma upp i 12 000 steg. Ibland kanske man kan gå lite kortare men fortare än man brukar. Huvudsaken är ju att man börjar röra på fläsket, eller hur?

Jag köpte en kokbok på apoteket, Alla hjärtans recept. Mycket goda recept och lite råd..

Jag har börjat göra en egen müsli, receptet kommer från den boken. Jag vägrade äta müsli förut, kändes ju som man tuggade papper.. Den här är jättegod och du har själv kontroll på sockret i den.

Hemgjord müsli

Ca 25 portioner.

6 dl rågflingor

4 dl havregryn

2 dl havrekli

2 dl krossat linfrö

1 dl sesamfrö

2 dl solroskärnor

2 dl torkad frukt i små bitar tex aprikos, äpple, russin eller vad man nu tycker om..

Blanda alla torra ingredienser i en långpanna, sprid ut till ett jämnt lager. Sätt in i ugnen på 200 grader och rosta i ca 10 min, rör om då och då.Låt müslin svalna, blanda sedan i den torkade frukten. jag brukar blanda den direkt i yougurten och ha den andra som bas. Förvara müslin i en stor lufttät burk.

Hoppas det smakar!

Kram

2 kommentarer:

Flisan - Alldeles Vardagligt sa...

Tack för müslireceptet, det ska jag visa för maken som gillar det!

Bra och sunda tips :)

Ha det gott!
Flisan

Malin sa...

Det där lät inte helt fel. Ska genast testa. Tack för tipset!!!!!
Mysig blogg du har förresten!

Ha en härlig kväll!